Admin Control Panel 

  ЗаписиНалаштуванняДизайнHTMLКоментаріAdSenseСтатистикаЕфективністьGoogle АналітикаВихід 
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

суботу, 6 січня 2018 р.

Свята у гірників Донбасу. Як гірники "поховали" Різдво в сотнях тисяч тон вугілля («Культробітник», 1929)


Піменів І. Свята у гірників Донбасу // Культробітник. – К., 1929. – № 5 (77). – С. 29.

Ретро-публікація з безбожного 1929-го року. Різдвяна "установка" гірників: підвищення трудової дисципліни й боротьба з пияцтвом. Антиалкогольний карнавал. Як гірники "поховали" Різдво в сотнях тисяч тон вугілля.

Звичайно антирелігійна кампанія обмежується нудною лекцією й агітвиставою. В протилежність цьому ВУК спілки гірників звернув увагу низових організацій й широких робітничих мас на те, щоб піднести трудову дисципліну на різдвяні дні й пожвавити боротьбу осередків з пияцтвом. По копальнях і шахтах Донбасу й Криворіжжя відбувались загальні збори робітників і службовців, організовано спеціяльні бесіди й доповіді по клубах, червоних кутках, гуртожитках робітників і кутках "гірника" по околишніх селах. Робкорівські гуртки про боротьбу з пияцтвом і піднесення труддисципліни зняли мову в стінних і світлових газетах. Бібліотеки організували при куточках і клубах виставки антиалкогольної літератури.

За участю піонерів шкіл соцвиху провадили антиалкогольні карнавали по шахтах Донбасу й низку летючок-мітингів, скликали збори батьків з доповіддю про шкоду від алкоголю.

Ось які наслідки від такої роботи маємо по шахтах Луганської округи на різдяні свята.

Ровенецьке управління копальні: "25 грудня шахтарі, як один, працювали. За день видали 4500 тон вугілля, що більше пересічної місячної здобичи за листопад. Робітники, що мають звязки з селом, в цей день всі вийшли на роботу".

На копальні "Паризької Комуни": "25 грудня переважили пересічну здобич. Вийшло на роботу більше, аніж буденного дня. Звичайно перша зміна давала здобичі 1500 тон вугілля, 25-го ж грудня видала 1750 тон.“

Сніжнянське управління копальні: "25 грудня не було жодного п`яного робітника. Звичайна здобич за дєнь — 4100 тон вугілля, а 25 грудня — 4300 тон. Вихід більший звичайного".

Сорокинське управління копальні: "25 грудня здобич рекордна. Шахта "Краснодон" до 2 години здобула 14.800 пудів вугілля, чого ніколи не було. Шахта "Ізваріно" звичайно давала 8000 пуд. вугілля, а 25 грудня видала 10.000 пуд. На шахті № 5 вихід дійшов 115%, робітники околишніх сел всі прийшли на роботу".

Первомайське управління копальні: "25 грудня робота кипить. Здобич вугілля 100%. Вихід робітників не тільки задовільний, але перейшов норму. На низці шахт вийшло на роботу 100—115%. На дрібних шахтах "Крупська" вихід робітників — 90%. Продукційність більша звичайної".

Те ж саме й по управліннях Хрустальному, Боковському, Брянському, Кадіївському та інш.

В додаток до цього всього наведу витяги із ухвал загальних зборів, які характеризують ставлення гірників до церковних свят. Ось постанова кадіївців: "25-26 грудня 1928 року (дні Різдва) будемо працювати. Ми не визнаємо Різдва. Ні старе, ні нове Різдво для нас не існує" і т. д.

"Ми поховали Різдво. Працювали й на нове й на старе. Ми вирішили покласти край старим традиціям пияцтва й прогулів на різдвяні дні. Наслідки: продукційність висока, як ніколи. Звичайно за добу здобич по шахті — 3812 тон, а сьогодні здобули 4302 тони. Боківці й на Різдво виконали завдання, перевищивши на 6% (боківські шахтарі).

"Загалом виконали свою обіцянку і сливе по всіх шахтах на дні старого Різдва був нормальний вихід, поодукційність і здобич. Проте, шахти цього управління копалень № 3 "Краснодон" і 3 "біс" завдання свого не виконали (сорокинські шахтарі).

Так, може й повільно, але рішуче робітнича класа пориває з релігією, виплутується з споконвічної омани.
І. Піменів
Джерело: Електронна бібліотека «Культура України»